Začinsko bilje

Iskoristite naše savjete kako biste Vaš doživljaj mesa iskusili u potpunosti

Začinsko bilje

Kako pripremamo mješavine začina

Najbolje je svježe pripremljena mješavina začina. Možemo je pripremiti u većoj količini i držati u hladnjaku, u staklenoj posudi 6 do 8 mjeseci. Sami je lako pripremimo, pri čemu možemo upotrijebiti vlastitu maštu, ali se moramo držati osnovnih načela – svaka mješavina mora sadržavati sol, šećer i ljute začine.

 

  1. Sol je osnova svake mješavine, prodire u meso i poboljša arome ostalih začina.
  2. Šećer uravnotežuje slanost sa začinima, na roštilju se rastopi i pomaže da dobijemo lijepu hrskavo zapečenu koricu
  3. Začini su ti koji određuju okus. Pri njihovu odabiru možemo biti kreativni, možemo isprobati razne kombinacije i pripremiti mješavinu koja nam najbolje odgovara.br />
  4. Preporuča se upotreba ljutih začina. Papar, chili, češnjak…oštrina se slaže s mesom, a količinu odredimo prema vlastitom ukusu.

Kada utrljavamo začine na meso?

Meso začinimo kratko vrijeme prije početka pečenja, kako bi bolje upilo arome – mješavina mesnih sokova i začina čini bolji okus i hrskavu koricu. Ne smijemo ih utrljati prerano, kako mješavina šećera i soli ne bi povukla vlagu iz mesa, zbog čega bi meso bilo možda ukusnije ali suho.

U meso utrljamo začine 15 minuta do 24 sata prije pečenja, što ovisi o veličini komada mesa kojeg pečemo:

 

  • 15 minuta prije pečenja – meso za ražnjiće,
  • 30 minuta prije pečenja – odreske, pileća prsa,
  • 30 do 90 minuta prije pečenja – pečenku, cijelo pile,
  • 2 do 24 sata prije pečenja – svinjska rebra, odojak, janjeći but.

Za kilogram mesa trebamo 3 do 4 žlice mješavine začina. Kod pripreme većih komada mesa, začine i meso stavimo u vrećice sa zip zatvaračem, te ih držimo u hladnjaku. Sat prije pečenja izvadimo ih iz hladnjaka i pričekamo, da se meso zagrije na sobnu temperaturu.

Također najpopularnije začinsko bilje je:

Bosiljak je aromatična jednogodišnja biljka, poznati začin, ali i lijek. Prvobitna domovina je Indija i Iran, gdje uspijeva kao višegodišnja biljka. Basilicon je grčka riječ i znači vladar (kralj) pa se kaže da je obrok s bosiljkom kraljevski obrok. Znanstveno je dokazano začinsko, mirisno, ali i njegovo ljekovito djelovanje tako da bosiljak nije samo začin jelu i ukrasna biljka, već pomaže i našem zdravlju. Najmirisniji je zeleni bosiljak, a crveni bosiljak je lijepog izgleda, ali slabijeg okusa. Zagrijavanjem gubi okus pa njime posipajte gotova topla jela neposredno prije posluživanja. Možete ga posipati po jelima sa roštilja uz izvrstan ukus!

Metvica je višegodišnja biljka koja naraste do 90 cm u visinu . Stablo joj je razgranato, a cvjetovi su crvenkasti ili ljubičasto-crveni. Pradomovina je metvice na Dalekom Istoku. Odavno je u upotrebi zbog svojih ljekovitih svojstava, a uzgajala se u Egiptu odakle se proširila na Europu. U jelima kontinentalno-mediteranskog okusa koja se pripremaju na roštilju osebujnost i bogatstvo okusa dat će upravo aromatizirano maslinovo ulje s dodatkom listića metvice!

Ružmarin je mediteranska biljka koja raste na osunčanim kamenitim stranama obalnog područja. Koristi se kao ukrasna, ljekovita i začinska biljka. Najčešće se koristi kod spremanja ribe i različitih pečenja. Ističe se sadržajem vlakana, željeza, kalcija te sadrži široki spektar vitamina i drugih minerala. Posebnost mu daje sadržaj ružmarinske kiseline koja djeluje kao snažan antioksidans.

Posjetite nas 

Kontaktirajte nas

[email protected]

(242) 262-6758

1234 Divi St. #1000
San Francisco, CA 93513

Posjetite nas

We are located on the corner of Divi and Extra in Downtown San Franciosco

Radno vrijeme

M-F: 6am – 5pm
Sat: 7am – 4pm
Sun: Closed